wtorek, 28 marca 2017

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

\


Składniki:

1 opakowanie mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki
1 łyżeczka masła
4 jajka
2 serki Almette śmietankowe plus 4 ząbki czosnku
1 łosoś wędzony w plastrach 400g


Przygotowanie:

Na patelni podsmażamy z masłem szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz. odsączamy na sitku i studzimy. Żółtka dodajemy do szpinaku. Białka ubijamy na sztywno. Pianę dodajemy delikatnie do szpinaku, wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15 min. w 190 st. Przestygnięty placek smarujemy serkiem i na to układamy łososia tak aby pokrył całość. Zwijamy jak roladę i zawijamy ściśle w folię do żywności. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu kroimy na grube plastry i układamy na talerzu.

CIASTO LEŚNY MECH


Składniki

Zielone ciasto

  • ok. 300 g mrożonego szpinaku (rozdrobniony, bez dodatku sera, śmietany i wytrawnych przypraw; rozmrożony na gęstym sicie i dobrze odciśnięty; szpinak ważę przed rozmrożeniem)
  • 1⅔ Szklanki mąki (krupczatka lub mąka pszenna orkiszowa o niskim typie przemiału; można też wykorzystać kaszę mannę wymieszaną pół na pół z mąką tortową)
  • ¾-1 Szklanka cukru (biały, brązowy lub ksylitol)
  • 2 jajka (o temperaturze pokojowej)
  • 1 Szklanka oleju (np. rzepakowy o łagodnym smaku, bez goryczki lub słonecznikowy; o temperaturze pokojowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • wanilia (1 łyżeczka ekstraktu lub miąższ z 1 laski wanilii)

Do przełożenia (do wyboru)

  • krem z bitej śmietany (ok. 500 ml ubitej śmietanki kremówki 30-36%, pod koniec ubijania usztywnione 1 opakowaniem galaretki agrestowej, dokładnie rozpuszczonej w ⅓ szklanki gorącej wody)
  • krem jogurtowy (przygotowany z ok. 800 g jogurtu greckiego, pod koniec ubijania usztywniony 1 opakowaniem galaretki agrestowej, dokładnie rozpuszczonej w ⅓ szklanki gorącej wody)

Do dekoracji (do wyboru)

  • nasiona z połowy owocu granatu
  • 50 g malin
  • 50 g jeżyn lub jagód
  • 50 g borówek amerykańskich

Ciasto leśny mech - Jak zrobić

Zielone ciasto
Krok 1
Nastawiamy piekarnik na 180 °C (góra + dół) lub 160 °C (termoobieg). Czas nagrzewania piekarnika to czas mieszania składników. Całe jajka ucieramy z cukrem na najwyższych obrotach miksera.
Krok 2
Stopniowo, cały czas miksując, cienką strużką, wlewamy cały olej.
Krok 3
Dodajemy wanilię i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na najniższych obrotach miksera, do połączenia składników.
Krok 4
Dodajemy szpinak i mieszamy całość za pomocą łyżki lub na bardzo niskich obrotach miksera, do połączenia składników.
Krok 5
Przelewamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/kaszą manną/bułką tartą.
Krok 6
Wstawiamy ciasto do piekarnika na ok. 50 minut. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika, a 5 minut przed końcem delikatnie uchylamy i wbijamy w ciasto drewniany patyczek lub wykałaczkę.
Krok 7
Jeśli wykałaczka jest sucha, od razu wyjmujemy ciasto z piekarnika i stawiamy, w blaszce, do wystudzenia na kratce (od spodu do blaszki musi mieć dostęp powietrze).
Krok 8
Całkowicie wystudzone ciasto wyjmujemy (razem z papierem - nie odrywamy) z foremki i odkrawamy wierzch (ok. ⅓ wysokości ciasta).
Krok 9
Rozkruszamy odcięty wierzch palcami.
Krok 10
Po wystudzeniu ciasta przygotowujemy krem i wykładamy na zielonym spodzie (można wcześniej nasączyć ciasto, np. likierem pomarańczowym). Jeśli krem wyszedł za rzadki, można nakładać go partiami i wstawiać za każdym razem ciasto z nową warstwą kremu do lodówki, do stężenia)
Krok 11
Na kremie rozsypujemy pokruszony wierzch. Wstawiamy ciasto do lodówki na ok. 1-2 godziny, do stężenia kremu.
Krok 12
Gotowe ciasto, przed lub po pokrojeniu, dekorujemy owocami.

SMACZNEGO ;)

MINI PIZZA


SKŁADNIKI:

bułka pełnoziarnista 4 szt
ser żółty w kawałku 250 g
pomidor 1 szt
kiełbasa 1 pęto
pieczarki 100 g
świeża bazylia     garść

PRZYGOTOWANIE:

Bułki przekroić na połówki. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach (szybciej rozpuści się) i umieścić na bułkach. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i wrzucić na patelnię w celu podsmażenia. Tak przygotowane umieścić na mini pizzach. Pomidora pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu. Tak przygotowane danie wstawić do rozgrzanego piekarnika (200C) na kilka minut do momentu, aż ser nie rozpuści się. Wyjąć i posypać listkami świeżej bazylii. Najlepiej smakuje ciepłe.
   
SMACZNEGO :)

Sałatka grecka z serem feta, endywią i sałatą lodową

 
Składniki:
 
opakowanie naturalnego sera feta 
1/2 główki endywii
1/2 główki sałaty lodowej
1 świeży ogórek zielony
4 duże pomidory (lub garść pomidorków koktajlowych)
duża ilość oliwek przekrojonych na pół (czarnych lub zielonych)
1 czerwona cebula
opcjonalnie: czerwona lub żółta papryka pokrojona w kostkę lub paseczki

Dressing
6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
2 łyżki stołowe białego octu winnego
garść ziół: oregano, bazylii (lub szczypiorku)
pieprz 
łyżeczka musztardy dijon
 
Przygotowanie: 

. Listki endywii i sałaty lodowej poszarpać palcami na małe kawałki. 
Rada: liści wszelkich odmian sałat nigdy nie należy kroić nożem lub ciąć nożyczkami kuchennymi, ponieważ tracą one wówczas sprężystość.

2. Ogórek pokroić w cienkie plasterki lub półksiężyce.

3. Pomidory pokroić w ćwiartki, pomidorki koktajlowe w połówki.

4. Cebulę posiekać lub pokroić w piórka lub talarki. 

5. Oliwki przekroić na pół.

6. Wszystkie składniki przełożyć do salaterki, dokładnie wymieszać.

7. Ser pokroić w niedużą kostkę, rozrzucić po sałatce. 

8. Przygotować dressing: wszystkie składniki wymieszać, odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.

9. Sałatkę polać dressingiem. 

Smacznego:)
 

Szybki deser z mascarpone





Składniki:
na 6 pucharków o pojemności 175 ml każdy

200 ml śmietany 30 %
10 dag serka mascarpone
10-15 dag waniliowego serka homogenizowanego
5 dag ulubionych ciastek
borówki amerykańskie
truskawki
1-2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Owoce dokładnie płuczemy, osuszamy.
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier, a następnie po łyżce sera mascarpone.
Na dno 6 pucharków kładziemy po 2 łyżki masy śmietanowej. Przykrywamy warstwą borówek i kolejną warstwą masy.
Posypujemy pokruszonymi ciastkami. Przykrywamy serkiem homogenizowanym.
Przybieramy borówkami i truskawkami.

niedziela, 26 marca 2017

Sałatka warstwowa a'la pizza z chipsami


Składniki

Na dwie salaterki:

-30 dag pieczarek
-cebula
-2 łyżki oleju
-30 dag fileta z kurczaka,
-łyżka sosu sojowego
-łyżeczka przyprawy gyros
-4-5 ogórków konserwowych
-2 jajka ugotowane na twardo
-mała puszka kukurydzy
-100 g sera żółtego
-mały słoiczek czarnych oliwek
-chipsy w tubie o dowolnym smaku
-100 ml jogurtu naturalnego
-4 łyżki majonezu
-3 łyżki ketchupu pikantnego
-sól,biały pieprz,zioła prowansalskie

Sposób przygotowania przepisu:

  • składniki sałatki 
  • 1. Filet pokroić w małą kostkę i zamarynować sosem sojowym,(można na noc),usmażyć na łyżce oleju z przyprawą gyros,wystudzić.
    Pieczarki oczyścić pokroić na plasterki i z cebulą pokrojoną w kostkę usmażyć na drugiej łyżce oleju,posolić.
    Ogórki pokroić w kostkę,ser i jajka zetrzeć na grubych oczkach.
    Majonez wymieszać z jogurtem przyprawić białym pieprzem.
  • sałatka krok pierwszy 
  • 2. Bierzemy dwa talerze głębokie.
    Na spód wykładamy pieczarki,posypujemy ziołami prowansalskimi.
  • sałatka krok 2 
  • 3. Na pieczarki dajemy mięso.
  • sałatka krok 3 
  • 4. Polewamy ketchupem
  • sałatka krok 4 
  • 5. Następna warstwa to ogórki,które polewamy sosem jogurtowym.
  • sałatka krok 5 
  • 6. Na wierzch jajko starte na jarzynowych oczkach ,ja ścierałam od razu na sałatkę.
    Na jajko idzie kukurydza.
    Tą warstwę formujemy tak,aby na środku było łagodne wgłębienie.
    Całą sałatkę obsypujemy tartym serem.
  • sałatka krok 6 
  • 7. Całość smarujemy sosem jogurtowym i pozostaje już tylko dekoracja.
    Na środek w zagłębienie sypiemy czubatą łyżkę kukurydzy,a dookoła układamy " pestki" słonecznika z oliwek pokrojonych wzdłuż na 4-6 części.
    Na jeden talerz potrzeba ok 15 sztuk oliwek.Wkładamy sałatkę do lodówki na 1 godzinę,a tuż przed podaniem dokładamy płatki z chipsów.

Sernik krakowski


Składniki

Ciasto kruche
  • 350 g mąki pszennej
  • odrobina soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 170 g masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
Masa serowa
  • 1 kg zmielonego tłustego twarogu
  • 250 g masła*
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 8 żółtek i 5 ubitych białek
  • starta skórka z pomarańczy
  • 50 g mąki ziemniaczanej (3 łyżki)
  • bakalie (1/3 szklanki rodzynek i 4 łyżki smażonej skórki pomarańczowej)
Lukier cytrynowy
  • sok z 1/2 cytryny
  • ok. 2/3 - 1 szklanki cukru pudru

Przygotowanie

Ciasto kruche
  • Do mąki dodać sól, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, cukier oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Siekać składniki na desce lub miksować mieszadłem miksera aż powstanie drobna kruszonka. Wówczas dodać jajko i żółtka i połączyć składniki w gładkie i jednolite ciasto. Uformować kulę, spłaszczyć ją i zawinąć w folię, włożyć do lodówki na ok. 30 - 60 minut.
Masa serowa
  • Połowę żółtek ubić z połową cukru pudru. Dalej ubijając dodawać po jednym żółtku i po trochu cukru pudru. Ser przepuścić 3 razy przez maszynkę razem z masłem lub dokładnie razem zmiksować ser i masło.
  • Ser z masłem dodawać porcjami do żółtek dokładnie miksując. Dodać skórkę startą z pomarańczy, mąkę ziemniaczaną, dokładnie zmiksować. Następnie wymieszać z bakaliami a na koniec (delikatnie mieszając) połączyć ze sztywną pianą ubitą z białek.
Pieczenie
  • Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm, posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta rozwałkować na stolnicy podsypując mąką i wyłożyć je na spód, podziurkować go widelcem. Z reszty ciasta uformować wałeczki obtaczając je w mące. Na spód wyłożyć masę serową, na wierzchu, na ukos położyć wałeczki tworząc kratkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu) i piec przez ok. 55 minut na złoty kolor.
Lukier cytrynowy
  • Podgrzać sok z cytryny aż będzie gorący, następnie mieszać go ze stopniowo dodawanym cukrem pudrem. Ostudzić i polać po wystudzonym serniku.

Wskazówki

* jeśli dajemy gotowy już zmielony ser wysokiej jakości (i na opakowaniu jest informacja, że nie wymaga dodawania masła), wówczas dodajemy do sera tylko 100 g masła
Zamiast lukru można posypać sernik cukrem pudrem.