Naleśniki:
- 250 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 6 łyżek mąki
- pół tabliczki mlecznej czekolady
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
Krem do przełożenia tortu:
- 250 g białego sera (trzeba go wcześniej zmielić)
- 100 ml śmietany 30%
- 4 łyżeczki śmietany 18%
- ok. 55 g wafelków tortowych
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
1. Ucieramy jajka z cukrem na gładką masę. Dodajemy mąkę, kakao
i olej, miksujemy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Ostudzoną
dodajemy do ciasta. Smażymy cienkie naleśniki na suchej patelni.
2. Biały ser mielimy, a następnie dodajemy do niego cukier waniliowy i śmietanę 30% oraz 18%. Mieszamy masę z wafelkami.
3. Układamy kolejne warstwy tortu: każdy naleśnik smarujemy cienko kremem i przykrywamy kolejną warstwą.
4. Na koniec rozpuszczamy czekoladową polewę (może być gotowa) i
polewamy nią wierzch tortu. Dodajemy garść posiekanych orzechów do
dekoracji. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz