Składniki
Zielone ciasto
- ok. 300 g mrożonego szpinaku (rozdrobniony, bez dodatku sera, śmietany i wytrawnych przypraw; rozmrożony na gęstym sicie i dobrze odciśnięty; szpinak ważę przed rozmrożeniem)
- 1⅔ Szklanki mąki (krupczatka lub mąka pszenna orkiszowa o niskim typie przemiału; można też wykorzystać kaszę mannę wymieszaną pół na pół z mąką tortową)
- ¾-1 Szklanka cukru (biały, brązowy lub ksylitol)
- 2 jajka (o temperaturze pokojowej)
- 1 Szklanka oleju (np. rzepakowy o łagodnym smaku, bez goryczki lub słonecznikowy; o temperaturze pokojowej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- wanilia (1 łyżeczka ekstraktu lub miąższ z 1 laski wanilii)
Do przełożenia (do wyboru)
- krem z bitej śmietany (ok. 500 ml ubitej śmietanki kremówki 30-36%, pod koniec ubijania usztywnione 1 opakowaniem galaretki agrestowej, dokładnie rozpuszczonej w ⅓ szklanki gorącej wody)
- krem jogurtowy (przygotowany z ok. 800 g jogurtu greckiego, pod koniec ubijania usztywniony 1 opakowaniem galaretki agrestowej, dokładnie rozpuszczonej w ⅓ szklanki gorącej wody)
Do dekoracji (do wyboru)
- nasiona z połowy owocu granatu
- 50 g malin
- 50 g jeżyn lub jagód
- 50 g borówek amerykańskich
Ciasto leśny mech - Jak zrobić
| Zielone ciasto | |
| Krok 1 | |
| Nastawiamy piekarnik na 180 °C (góra + dół) lub 160 °C (termoobieg). Czas nagrzewania piekarnika to czas mieszania składników. Całe jajka ucieramy z cukrem na najwyższych obrotach miksera. | |
| Krok 2 | |
| Stopniowo, cały czas miksując, cienką strużką, wlewamy cały olej. | |
| Krok 3 | |
| Dodajemy wanilię i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na najniższych obrotach miksera, do połączenia składników. | |
| Krok 4 | |
| Dodajemy szpinak i mieszamy całość za pomocą łyżki lub na bardzo niskich obrotach miksera, do połączenia składników. | |
| Krok 5 | |
| Przelewamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/kaszą manną/bułką tartą. | |
| Krok 6 | |
| Wstawiamy ciasto do piekarnika na ok. 50 minut. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika, a 5 minut przed końcem delikatnie uchylamy i wbijamy w ciasto drewniany patyczek lub wykałaczkę. | |
| Krok 7 | |
| Jeśli wykałaczka jest sucha, od razu wyjmujemy ciasto z piekarnika i stawiamy, w blaszce, do wystudzenia na kratce (od spodu do blaszki musi mieć dostęp powietrze). | |
| Krok 8 | |
| Całkowicie wystudzone ciasto wyjmujemy (razem z papierem - nie odrywamy) z foremki i odkrawamy wierzch (ok. ⅓ wysokości ciasta). | |
| Krok 9 | |
| Rozkruszamy odcięty wierzch palcami. | |
| Krok 10 | |
| Po wystudzeniu ciasta przygotowujemy krem i wykładamy na zielonym spodzie (można wcześniej nasączyć ciasto, np. likierem pomarańczowym). Jeśli krem wyszedł za rzadki, można nakładać go partiami i wstawiać za każdym razem ciasto z nową warstwą kremu do lodówki, do stężenia) | |
| Krok 11 | |
| Na kremie rozsypujemy pokruszony wierzch. Wstawiamy ciasto do lodówki na ok. 1-2 godziny, do stężenia kremu. | |
| Krok 12 | |
| Gotowe ciasto, przed lub po pokrojeniu, dekorujemy owocami. | |
SMACZNEGO ;)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz