wtorek, 28 marca 2017

CIASTO LEŚNY MECH


Składniki

Zielone ciasto

  • ok. 300 g mrożonego szpinaku (rozdrobniony, bez dodatku sera, śmietany i wytrawnych przypraw; rozmrożony na gęstym sicie i dobrze odciśnięty; szpinak ważę przed rozmrożeniem)
  • 1⅔ Szklanki mąki (krupczatka lub mąka pszenna orkiszowa o niskim typie przemiału; można też wykorzystać kaszę mannę wymieszaną pół na pół z mąką tortową)
  • ¾-1 Szklanka cukru (biały, brązowy lub ksylitol)
  • 2 jajka (o temperaturze pokojowej)
  • 1 Szklanka oleju (np. rzepakowy o łagodnym smaku, bez goryczki lub słonecznikowy; o temperaturze pokojowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • wanilia (1 łyżeczka ekstraktu lub miąższ z 1 laski wanilii)

Do przełożenia (do wyboru)

  • krem z bitej śmietany (ok. 500 ml ubitej śmietanki kremówki 30-36%, pod koniec ubijania usztywnione 1 opakowaniem galaretki agrestowej, dokładnie rozpuszczonej w ⅓ szklanki gorącej wody)
  • krem jogurtowy (przygotowany z ok. 800 g jogurtu greckiego, pod koniec ubijania usztywniony 1 opakowaniem galaretki agrestowej, dokładnie rozpuszczonej w ⅓ szklanki gorącej wody)

Do dekoracji (do wyboru)

  • nasiona z połowy owocu granatu
  • 50 g malin
  • 50 g jeżyn lub jagód
  • 50 g borówek amerykańskich

Ciasto leśny mech - Jak zrobić

Zielone ciasto
Krok 1
Nastawiamy piekarnik na 180 °C (góra + dół) lub 160 °C (termoobieg). Czas nagrzewania piekarnika to czas mieszania składników. Całe jajka ucieramy z cukrem na najwyższych obrotach miksera.
Krok 2
Stopniowo, cały czas miksując, cienką strużką, wlewamy cały olej.
Krok 3
Dodajemy wanilię i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na najniższych obrotach miksera, do połączenia składników.
Krok 4
Dodajemy szpinak i mieszamy całość za pomocą łyżki lub na bardzo niskich obrotach miksera, do połączenia składników.
Krok 5
Przelewamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/kaszą manną/bułką tartą.
Krok 6
Wstawiamy ciasto do piekarnika na ok. 50 minut. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika, a 5 minut przed końcem delikatnie uchylamy i wbijamy w ciasto drewniany patyczek lub wykałaczkę.
Krok 7
Jeśli wykałaczka jest sucha, od razu wyjmujemy ciasto z piekarnika i stawiamy, w blaszce, do wystudzenia na kratce (od spodu do blaszki musi mieć dostęp powietrze).
Krok 8
Całkowicie wystudzone ciasto wyjmujemy (razem z papierem - nie odrywamy) z foremki i odkrawamy wierzch (ok. ⅓ wysokości ciasta).
Krok 9
Rozkruszamy odcięty wierzch palcami.
Krok 10
Po wystudzeniu ciasta przygotowujemy krem i wykładamy na zielonym spodzie (można wcześniej nasączyć ciasto, np. likierem pomarańczowym). Jeśli krem wyszedł za rzadki, można nakładać go partiami i wstawiać za każdym razem ciasto z nową warstwą kremu do lodówki, do stężenia)
Krok 11
Na kremie rozsypujemy pokruszony wierzch. Wstawiamy ciasto do lodówki na ok. 1-2 godziny, do stężenia kremu.
Krok 12
Gotowe ciasto, przed lub po pokrojeniu, dekorujemy owocami.

SMACZNEGO ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz