wtorek, 28 marca 2017

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

\


Składniki:

1 opakowanie mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki
1 łyżeczka masła
4 jajka
2 serki Almette śmietankowe plus 4 ząbki czosnku
1 łosoś wędzony w plastrach 400g


Przygotowanie:

Na patelni podsmażamy z masłem szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz. odsączamy na sitku i studzimy. Żółtka dodajemy do szpinaku. Białka ubijamy na sztywno. Pianę dodajemy delikatnie do szpinaku, wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15 min. w 190 st. Przestygnięty placek smarujemy serkiem i na to układamy łososia tak aby pokrył całość. Zwijamy jak roladę i zawijamy ściśle w folię do żywności. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu kroimy na grube plastry i układamy na talerzu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz