wtorek, 28 marca 2017

Sałatka grecka z serem feta, endywią i sałatą lodową

 
Składniki:
 
opakowanie naturalnego sera feta 
1/2 główki endywii
1/2 główki sałaty lodowej
1 świeży ogórek zielony
4 duże pomidory (lub garść pomidorków koktajlowych)
duża ilość oliwek przekrojonych na pół (czarnych lub zielonych)
1 czerwona cebula
opcjonalnie: czerwona lub żółta papryka pokrojona w kostkę lub paseczki

Dressing
6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
2 łyżki stołowe białego octu winnego
garść ziół: oregano, bazylii (lub szczypiorku)
pieprz 
łyżeczka musztardy dijon
 
Przygotowanie: 

. Listki endywii i sałaty lodowej poszarpać palcami na małe kawałki. 
Rada: liści wszelkich odmian sałat nigdy nie należy kroić nożem lub ciąć nożyczkami kuchennymi, ponieważ tracą one wówczas sprężystość.

2. Ogórek pokroić w cienkie plasterki lub półksiężyce.

3. Pomidory pokroić w ćwiartki, pomidorki koktajlowe w połówki.

4. Cebulę posiekać lub pokroić w piórka lub talarki. 

5. Oliwki przekroić na pół.

6. Wszystkie składniki przełożyć do salaterki, dokładnie wymieszać.

7. Ser pokroić w niedużą kostkę, rozrzucić po sałatce. 

8. Przygotować dressing: wszystkie składniki wymieszać, odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.

9. Sałatkę polać dressingiem. 

Smacznego:)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz