Składniki
Na dwie salaterki:-30 dag pieczarek
-cebula
-2 łyżki oleju
-30 dag fileta z kurczaka,
-łyżka sosu sojowego
-łyżeczka przyprawy gyros
-4-5 ogórków konserwowych
-2 jajka ugotowane na twardo
-mała puszka kukurydzy
-100 g sera żółtego
-mały słoiczek czarnych oliwek
-chipsy w tubie o dowolnym smaku
-100 ml jogurtu naturalnego
-4 łyżki majonezu
-3 łyżki ketchupu pikantnego
-sól,biały pieprz,zioła prowansalskie
Sposób przygotowania przepisu:
- 1.
Filet pokroić w małą kostkę i zamarynować sosem
sojowym,(można na noc),usmażyć na łyżce oleju z przyprawą
gyros,wystudzić.
Pieczarki oczyścić pokroić na plasterki i z cebulą pokrojoną w kostkę usmażyć na drugiej łyżce oleju,posolić.
Ogórki pokroić w kostkę,ser i jajka zetrzeć na grubych oczkach.
Majonez wymieszać z jogurtem przyprawić białym pieprzem. - 2.
Bierzemy dwa talerze głębokie.
Na spód wykładamy pieczarki,posypujemy ziołami prowansalskimi. - 3. Na pieczarki dajemy mięso.
- 4. Polewamy ketchupem
- 5. Następna warstwa to ogórki,które polewamy sosem jogurtowym.
- 6.
Na wierzch jajko starte na jarzynowych oczkach ,ja ścierałam od razu na sałatkę.
Na jajko idzie kukurydza.
Tą warstwę formujemy tak,aby na środku było łagodne wgłębienie.
Całą sałatkę obsypujemy tartym serem. - 7.
Całość smarujemy sosem jogurtowym i pozostaje już tylko dekoracja.
Na środek w zagłębienie sypiemy czubatą łyżkę kukurydzy,a dookoła układamy " pestki" słonecznika z oliwek pokrojonych wzdłuż na 4-6 części.
Na jeden talerz potrzeba ok 15 sztuk oliwek.Wkładamy sałatkę do lodówki na 1 godzinę,a tuż przed podaniem dokładamy płatki z chipsów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz