niedziela, 26 marca 2017

Sałatka warstwowa a'la pizza z chipsami


Składniki

Na dwie salaterki:

-30 dag pieczarek
-cebula
-2 łyżki oleju
-30 dag fileta z kurczaka,
-łyżka sosu sojowego
-łyżeczka przyprawy gyros
-4-5 ogórków konserwowych
-2 jajka ugotowane na twardo
-mała puszka kukurydzy
-100 g sera żółtego
-mały słoiczek czarnych oliwek
-chipsy w tubie o dowolnym smaku
-100 ml jogurtu naturalnego
-4 łyżki majonezu
-3 łyżki ketchupu pikantnego
-sól,biały pieprz,zioła prowansalskie

Sposób przygotowania przepisu:

  • składniki sałatki 
  • 1. Filet pokroić w małą kostkę i zamarynować sosem sojowym,(można na noc),usmażyć na łyżce oleju z przyprawą gyros,wystudzić.
    Pieczarki oczyścić pokroić na plasterki i z cebulą pokrojoną w kostkę usmażyć na drugiej łyżce oleju,posolić.
    Ogórki pokroić w kostkę,ser i jajka zetrzeć na grubych oczkach.
    Majonez wymieszać z jogurtem przyprawić białym pieprzem.
  • sałatka krok pierwszy 
  • 2. Bierzemy dwa talerze głębokie.
    Na spód wykładamy pieczarki,posypujemy ziołami prowansalskimi.
  • sałatka krok 2 
  • 3. Na pieczarki dajemy mięso.
  • sałatka krok 3 
  • 4. Polewamy ketchupem
  • sałatka krok 4 
  • 5. Następna warstwa to ogórki,które polewamy sosem jogurtowym.
  • sałatka krok 5 
  • 6. Na wierzch jajko starte na jarzynowych oczkach ,ja ścierałam od razu na sałatkę.
    Na jajko idzie kukurydza.
    Tą warstwę formujemy tak,aby na środku było łagodne wgłębienie.
    Całą sałatkę obsypujemy tartym serem.
  • sałatka krok 6 
  • 7. Całość smarujemy sosem jogurtowym i pozostaje już tylko dekoracja.
    Na środek w zagłębienie sypiemy czubatą łyżkę kukurydzy,a dookoła układamy " pestki" słonecznika z oliwek pokrojonych wzdłuż na 4-6 części.
    Na jeden talerz potrzeba ok 15 sztuk oliwek.Wkładamy sałatkę do lodówki na 1 godzinę,a tuż przed podaniem dokładamy płatki z chipsów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz