czwartek, 30 marca 2017

Sałatka ziemniaczano - śledziowa


Składniki:

4 płaty śledziowe w oleju
3 ziemniaki
2 ogórki konserwowe
1 jabłko
1 puszka groszku konserwowego
2 jajka
5 łyżek majonezu
szczypta cukru pudru
1 łyżeczka koperku
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie, a jajka gotujemy na twardo i studzimy. Obrane ze skórki ziemniaki, jajka, ogórki i jabłko kroimy w dużą kostkę i przekładamy do miseczki. Śledzie odsączamy z nadmiaru oleju i również kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do pozostałych składników wraz z odcedzonym z zalewy groszkiem.
Majonez mieszamy z koperkiem oraz cukrem pudrem i dodajemy do pokrojonych składników. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Sałatkę wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz