wtorek, 28 marca 2017

Grillowane kiełbaski w boczku

Składniki

  • wykałaczki
  • 10 kiełbasek Pikok
  • 10 plasterków boczku wędzonego Pikok
  • 5 dag sera żółtego Bluedino
  • 2 łyżki musztardy Dec de Coeur
  • 1 łyżka ketchupu Mikado
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 główka zielonej sałaty
  • 2 łyżki octu winnego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
 

Przygotuj

  • Wykałaczki i folię aluminiową.

Przygotowanie

Ser żółty kroimy w słupki. Każdą kiełbaskę nacinamy wzdłuż, wkładamy do niej kawałeczek sera.
Mieszamy ketchup z musztardą. Każdy plasterek boczku smarujemy mieszanką i owijamy nim dokładnie kiełbaskę, spinając dodatkowo wykałaczką, żeby boczek dobrze się trzymał.
Kiełbaski w boczku układamy na ruszcie i grillujemy, aż boczek się zarumieni, a ser roztopi.
Myjemy i suszymy po kilka ładnych liści sałaty. Robimy sos winegret: sól, pieprz, musztardę dijon, 2 łyżki octu, 6 łyżek oliwy z oliwek mieszamy.
Nieobrane ziemniaki gotujemy do momentu, kiedy będą robić się miękkie. Odcedzamy i owijamy każdy w folię aluminiową i wrzucamy pomiędzy żażące się węgle. Pieczemy, aż ziemniaki będą miękkie.

Jak podawać

Kiełbaski podajemy z zieloną sałatą i sosem winegret oraz pieczonymi ziemniaczkami.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz