Składniki
- wykałaczki
- 10 kiełbasek Pikok
- 10 plasterków boczku wędzonego Pikok
- 5 dag sera żółtego Bluedino
- 2 łyżki musztardy Dec de Coeur
- 1 łyżka ketchupu Mikado
- 1 kg ziemniaków
- 1 główka zielonej sałaty
- 2 łyżki octu winnego
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotuj
- Wykałaczki i folię aluminiową.
Przygotowanie
Ser żółty kroimy w słupki. Każdą kiełbaskę nacinamy wzdłuż, wkładamy do niej kawałeczek sera.Mieszamy ketchup z musztardą. Każdy plasterek boczku smarujemy mieszanką i owijamy nim dokładnie kiełbaskę, spinając dodatkowo wykałaczką, żeby boczek dobrze się trzymał.
Kiełbaski w boczku układamy na ruszcie i grillujemy, aż boczek się zarumieni, a ser roztopi.
Myjemy i suszymy po kilka ładnych liści sałaty. Robimy sos winegret: sól, pieprz, musztardę dijon, 2 łyżki octu, 6 łyżek oliwy z oliwek mieszamy.
Nieobrane ziemniaki gotujemy do momentu, kiedy będą robić się miękkie. Odcedzamy i owijamy każdy w folię aluminiową i wrzucamy pomiędzy żażące się węgle. Pieczemy, aż ziemniaki będą miękkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz