Składniki na pomidorową roladę z szynką:
3 jajka
120 ml gorącej wody
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek
zioła prowansalskie, oregano, bazylia
50 g startego żółtego sera
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g serka śmietankowego o smaku ziołowym
kilka plasterków szynki
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek, a następnie je miksujemy, dolewając do
nich porcjami gorącą wodę. Następnie dodajemy paprykę słodką, koncentrat
pomidorowy, żółty ser i olej. Dalej miksujemy. Następnie dodajemy obie
mąki przesiane przez sitko oraz proszek do pieczenia. Dalej mieszamy. W
osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Następnie powstałą pianę łączymy z ciastem pomidorowym, delikatnie
mieszamy łyżką i dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek. Tak powstałą masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia i równomiernie rozprowadzamy. Pieczemy w temperaturze 200
stopni przez około 10-15 minut. Wyciągamy ciasto i odstawiamy je do
momentu, aż ostygnie. Następnie część mniej gładką ciasta smarujemy
serkiem ziołowym, układamy plastry szynki i zawijamy w roladę. Przed
podaniem chłodzimy ją przez co najmniej godzinę w lodówce, a następnie
kroimy w plastry grubości około 1-1,5 cm i gotowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz