mąka luksusowa pszenna T550 100g
cukier puder 100g
jajka kurze 5sztuk
proszek do pieczenia ½ opakowania
olej słonecznikowy 2łyżki
woda 1 łyżka
dżem truskawkowy
syrop owocowy 5łyżek
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 500g
śmietana do ubijania (30-33%) 250ml
Żelatyna 1 opak
truskawki 320g
cukier waniliowy 2szt
cukier kryształ 50g
1. Przygotowanie ciasta na roladę
mąka luksusowa pszenna T550 100 g • cukier puder 100 g • jajka kurze 5 sztuk • proszek do pieczenia ½ opakowania • olej słonecznikowy 2 łyżki • woda 1 łyżka
Z żółtek, cukru, oleju I wody ubij pianę, dodaj proszkiem do pieczenia i osobno ubitą pianę z białek.
Przygotowanie ciasta na roladę
2.
Wylej ciasto do wielkiej nasmarowanej tłuszczem i posypanej mąką brytfanny, ewentualnie użyj papieru do pieczenia, aby łatwiej się manipulowało z ciastem. Ciasto piecz około 10 - 15 minut w rozgrzanym piekarniku.
3.
dżem truskawkowy • syrop owocowy 5 łyżek
Jeszcze gorące ciasto biszkoptowe przerzuć z brytfanny na serwetę i zroluj. Potem odstaw na parę minut, aby wystygło. Następnie rozwiń roladę, posmaruj dżemem, polej syropem i z powrotem zwiń.
4.
4.Pokrój roladę na jednocentymetrowe plastry i rozłóż je równomiernie na dnie okrłągłej misy (średnica około 20 cm). Jeżeli zostaną jakieś kawałki rolady, możesz je potem poukładać na wierzchu torta. Dobry pomysł: aby łatwiej było wyłożyć roladę z misy, możesz obłożyć jej dno przeźroczystą folią spożywczą.
5. Przygotowanie nadzienia
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 500 g • śmietana do ubijania (30-33%) 250 ml • Żelatyna 1 opakowanie • cukier waniliowy 2 sztuki • cukier kryształ 50 g
Kwaśną śmietanę zmieszaj z cukrem i z cukrem waniliowym i ostrożnie domieszaj słodką śmietanę. Dla wzmocnienia możesz dodać jeszcze żelatyny. Dobry pomysł1: aby tort po przerzuceniu nie opadł i był gęsty, użyj 16% kwaśną śmietanę oraz 33% na ubjanie. Dobry pomysł2: żelatynę wysyp do szklanki z 4 łyżeczkami wody. Odstaw na 10 minut, aby spęczniała. Potem ogrzej ją, aby się rozpuściła i od razu dodaj do śmietanowego nadzienia. Zamieszaj i wlej połowę nadzienia na roladę.
Przygotowanie nadzienia
6.
truskawki 320 g
Poukładaj na nadzieniu pasteryzowane truskawki (możesz użyć również świeżych) i zalej resztą nadzienia. Tak przygotowany tort włóż najlepiej na całą noc do lodówki, aby zgęstniał.
8.
Na drugi dzień przełóż tort na talerz serwisowy.
9.
Ozdób jeszcze świeżymi truskawkami, miętą i możesz go podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz